Ingrediënten (6 stuks)
- 380 g patentbloem
- 7 g droge gist
- 1 el suiker
- 1 el olijfolie + extra om te bakken
- 100 ml lauwwarme melk
- 150 ml lauwwarm water
- 1 el zout
Bereidingswijze
-
Meng bloem, gist en suiker in een kom.
-
Voeg langzaam olijfolie, melk en water toe. Mix met een standmixer met deeghaak of kneed met de hand ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg indien nodig beetje bloem bij bij plakkerig deeg, of wat water bij te droog deeg.
-
Voeg het zout toe en kneed nog 5 minuten tot een glad geheel.
-
Dek de kom af met een vochtig theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen tot het volume ongeveer verdubbeld is.
-
Bestuif je handen met bloem en verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Vorm bollen.
-
Bestuif het werkvlak licht met bloem en rol elke bol uit tot ongeveer 3–4 mm dikte (groter uitrollen voor grotere pita’s).
-
Prik met een vork enkele gaatjes in elke pita voor luchtigheid tijdens het bakken.
-
Verhit een pan op middelhoog vuur, voeg een beetje olijfolie toe en bak elke pita ongeveer 1 minuut per kant tot licht goudbruin en opgeblazen.
-
Dek de warme pita’s af met een theedoek zodat ze zacht en warm blijven.
Tip: dip je pita in tzatziki of maak pita gyros.