Mediterraanse Eierpot

Shakshuka Grieks Turks Olijfolie

Ingrediënten (4 personen)

    • 2 el Griekse olijfolie
    • 1 rode ui, gesnipperd
    • 1 puntpaprika, in dunne reepjes
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 1 theelepel paprikapoeder
    • 1/2 theelepel komijn
    • 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel voor pit)
    • 1 blik (400 g) tomatensaus of gepelde tomaten in blokjes
    • 4 eieren
    • 100 g feta, verkruimeld
    • Zout en peper naar smaak
    • Vers Turks brood

    Bereidingswijze

    1. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui en puntpaprika toe en fruit 5 minuten tot ze zacht zijn.

    2. Voeg de fijngehakte knoflook, paprikapoeder, komijn en cayennepeper toe. Bak nog 1 minuut mee totdat de kruiden lekker ruiken.

    3. Giet de tomatensaus of blokjes in de pan en roer goed door. Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen, totdat hij iets ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper.

    4. Maak vier kleine kuiltjes in de saus en breek voorzichtig een ei in elk kuiltje. Dek de pan af en laat 6–8 minuten zachtjes garen, totdat de eiwitten gestold zijn maar de dooiers nog zacht zijn. Wil je hardgekookte eieren, laat dan langer garen.

    5. Strooi de verkruimelde feta over de shakshuka en laat nog 1 minuutje meewarmen zodat de feta licht smelt.

    6. Serveer direct uit de pan met vers Turks brood om in de saus te dippen en de eieren te serveren.