Focaccia met olijven en rozemarijn

Ingrediënten:

  • 390 ml lauwwarm water
  • 1 tl droge gist (4 g)
  • 1 tl honing
  • 1 el olijfolie
  • 500 g tarwebloem
  • 2 tl zout

Toppings:

  • Olijfolie
  • Verse rozemarijn
  • Olijven
  • Grof zeezout 

Bereidingswijze:

  1. Meng in een kom het water met de gist, honing en olijfolie. Voeg de bloem en zout toe, meng dit alles goed (roeren, niet kneden). Dek af en laat 15 min staan.
  2. Maak je handen nat met koud water en pak het deeg aan de zijkant op en vouw het over zichzelf heen. Doe dit zodat je alle kanten mee pakt (stretch and fold). Dek af en laat 15 min staan.
  3. Herhaal de handelingen van stap 2 nogmaals. Besprenkel met wat olijfolie, dek de kom af en zet deze 24-48 uur in de koelkast.
  4. Doe wat olijfolie in een bakvorm, leg hierin bakpapier en doe ook hier wat olijfolie in. Leg vervolgens hier het deeg in.
  5. Vouw de twee zijkanten naar binnen en draai het deeg om zodat de gladde kant boven ligt. Dek af en laat 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
  6. Warm de oven voor op 220C. 
  7. Rek het deeg voorzichtig uit zodat het de hele bakvorm bedekt. 
  8. Besprenkel het deeg met meer olijfolie en masseer deze voorzichtig in met je vingers.
  9. Vervolgens kun je deze gaan aftoppen. In dit recept gebruiken we olijven en rozemarijn, maar je kant dit natuurlijk geheel naar eigen smaak doen.
  10. Zorg dat je de rozemarijn met wat olijfolie insmeert en leg deze op het deeg. Vervolgens doe je de olijven en wat grof zeezout er op.
  11. Bak de focaccia af op 220C voor 18-23 min. 
  12. Laat de focaccia afkoelen op een rek en wacht minimaal 15 min tot aansnijden.